Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Ιερά μονή Γρηγορίου

Η Ιερά Μονή Γρηγορίου είναι παράλια και προσιτή με το καΐκι που μεταφέρει τους επισκέπτες από το λιμάνι της χερσονήσου, τη Δάφνη. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον όσιο ασκητή Γρηγόριο, και είναι σύγχρονη των Ιερών Μονών Διονυσίου και Παντοκράτορος. Πολλές πληροφορίες γύρω από το πρόσωπο του κτίτορα της μονής δεν υπάρχουν και απλώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μαθητή του οσίου Γρηγορίου του Σιναΐτη. Σ' αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι πυρκαγιές του 1500 και 1762 που κατέστρεψαν το αρχείο της μονής. Πριν τις πυρκαγιές ωστόσο προηγήθηκαν σε καταστροφική μανία οι πειρατές. Η καταστροφή του 1500 ξεπεράστηκε και η μονή ανασυγκροτήθηκε με τη συνδρομή ομόδοξων ηγεμόνων και πρωταγωνιστή τον Ιωάννη Στέφανο το Μέγα, ηγεμόνα της Μολδαβίας, γι' αυτό και θεωρείται δεύτερος κτίτορας της μονής.
Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς του 1762 ξεπεράστηκαν με τη δράση της ηγετικής φυσιογνωμίας του Γέροντος Ιωακείμ. Αυτός πέτυχε να συγκεντρώσει χρήματα, που με τη βοήθειά τους όχι μόνο ανασυγκρότησε τη μονή, αλλά βοήθησε και στην εξαγορά και απελευθέρωση ομήρων. Μετά την παραίτησή του η μονή επανέρχεται στο ιδιόρρυθμο σύστημα. Η συνακόλουθη φτώχεια που πέρασε η μονή κατά τα χρόνια της Επανάστασης την έφερε στο σημείο να ζητήσει από τη Μεγίστη Λαύρα να γίνει εξάρτημά της, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε και την έκβαση αυτής της αίτησης.
Το 1840 ξανασυστήνεται σε κοινόβιο. Το 1859 ηγούμενος της μονής ορίζεται ο Συμεών και στα 46 χρόνια της ηγουμενίας του εξόφλησε τα χρέη της μονής που ανέρχονταν στα 170,000 γρόσια και υποστήριξε την ανέγερση νέων κτιρίων. Το νέο Καθολικό της Γρηγορίου κτίστηκε το 1770 και τοιχογραφήθηκε το 1779. Τότε τοποθετήθηκε και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Το 1840 οικοδομήθηκε ο δεύτερος νάρθηκας και το 1851 το παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στον άγιο Νικόλαο.
Τα χειρόγραφα της μονής είναι περίπου 297, από τα οποία 11 είναι περγαμηνά, και τα έντυπα φτάνουν τις 6,000. Στους θησαυρούς της μονής εντάσσονται ένα μικρό τμήμα του Τιμίου Σταυρού, λείψανα αγίων, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια. Από τις γνωστές θαυματουργές εικόνες η μονή κατέχει την Παναγία την «Παλαιολογίνα». Έχει 7 παρεκκλήσια και 6 εξωκκλήσια ενώ στα εξαρτήματά της εντάσσονται 3 Καθίσματα και 6 Κελλιά. Από το 1574 κατέχει τη δέκατη έβδομη θέση μεταξύ των μοναστικών καθιδρυμάτων. Η αδελφότητα αποτελείται από 70 περίπου καλλιεργημένους μοναχούς.

 Ι. Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
!-

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.