Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Λόγος περί ψευδοπροφητών και ψευδοδιδασκάλων - ΜΕΡΟΣ Θ'


ΜΕΡΟΣ Θ'
θ'. Γι' αυτό και η θεία Γραφή, αδελφοί, από την αρχή ως το τέλος βροντοφωνάζει ότι πολλοί πλάνοι εξήλθαν στον κόσμο. Γι' αυτό και ο Δεσπότης είπε επ' αυτού, ότι «Ίδού προείρηκα ύμΐν» (Μαρκ. 13.23). Πρέπει να εννοούμε την σημασία κάθε λέξεως. «Ίδού προείρηκα ύμΐν». Αυτό σημαίνει ότι στο εξής δεν θα έχετε δικαιολογία. «Ίδού προείρηκα ύμΐν». Εάν πλανήσουν κάποιον από σας, θα είναι ασυγχώρητος. «Ίδού προείρηκα ύμΐν». Εύλογη δικαιολογία δεν έχει κανείς. «Ίδού προείρηκα ύμΐν πάντα· Βλέπετε, μή πλανηθητε».
Προσέχετε, να μην δεχτείτε άλλο ψευδο-χριστό αντί εμού του αληθινού. «Πολλοί γαρ έλε ύσονται έν τώ όνόματί μου, λέγοντες· ότι Εγώ ειμι ό Χριστός, καί πολλούς πλανήσουσι» (Λουκ. 21.8), και «Ό καιρός έγγύς έστι» (Αποκ. 22.10). Μη τρέξετε ξωπίσω τους. Προσέξτε, πόσος λόγος γίνεται στις Γραφές περί αυτών. Γι' αυτό πολλές φορές σας υπενθύμισα για τους άθεους αιρετικούς, και τώρα παρακαλώ, να μην συμφωνήσετε μαζί τους σε κάποιο πράγμα, είτε για βρώση ή πόση ή φιλία ή σχέση ή αγάπη ή ειρήνη. Διότι αυτός που εξαπατάται και συγκαταβαίνει μ' αυτούς, καθιστά τον εαυτό του ξένο από την καθολική Εκκλησία.


Ο αληθινός και απονήρευτος μαθητής του Θεού βροντοφωνάζει με θάρρος, «Εϊ τις ύμας εύαγγελίζεται παρ' ο παρελάβετε, ανά θεμα έστω» (Γαλ. 1.9). Ψάλλει τα λόγια του Δαβίδ, «Κύριε, ούχί τούς μισουντάς σε έμίσουν, καί έπί τούς έχθρούς σου έξετηκόμην; τέλειον μίσος έμίσουν αύτούς» (Ψαλμ. 138.21). Φρίξτε και τρομάξτε όσοι κάνετε αγάπες μαζί τους. Διορθωθείτε, για να μη χαθείτε μαζί με τις δικές τους ασέβειες. Ταιριάζει κι εδώ το «Ίδού προείρηκα ύμΐν».

Αλλά ας επανέλθουμε στο προκείμενο, τελειώνοντας τον λόγο για τα περί της συντέλειας. Για να μιλήσω με συντομία, όσα προφητεύθηκαν εκπληρώθηκαν' πρέπει λοιπόν να είναι κάποιος έτοιμος και προετοιμασμένος, και να μην ασχολείται περισσότερο με τα γεγραμμένα. Διότι πολλοί αμαθείς και αστήρικτοι στην πίστη έγιναν διαστρεβλωτές των θείων Γραφών. Εσύ πρόσεξε, μην τους πιστέψεις. Πολλή κακία, πολλή πονηριά ξεχύθηκε στη γη, πολλά σκάνδαλα. Εσύ βλέπε, μην απατηθείς. Μη παρεκκλίνεις στα δεξιά, ούτε στ' αριστερά, αλλά βάδιζε την βασιλική οδό.
Έχεις πολλούς πιστούς, αγαπητέ, και αν δεν είναι επί της γης, είναι στον ουρανό. Μ' αυτούς να σπεύσεις να είσαι πάντοτε. Έχεις εκεί πανηγύρεις αγγέλων, έχεις πατριάρχες, προφήτες, αποστόλους, ευαγγελιστές. Έχεις μάρτυρες, οσίους, ομολογητές και όσους διέπρεψαν στον μοναχικό βίο. Πολύ πλήθος, των οποίων τα ονόματα στο βιβλίο της ζωής. Αυτούς να ποθείς, αυτούς να μιμείσαι. Μην τους αποχωρίζεσαι, έχε την μνήμη τους στην καρδιά σου μέρα-νύχτα. Να έχεις πάντοτε στα χέρια σου τα βιβλία τους και να διαβάζεις, για να βρεις πολύ ωφέλεια.
Γίνε έμπορος λόγου δικαιοσύνης, ώστε να μπορείς να ελέγχεις όσους αντιλέγουν και να επιτιμάς τους παραμυθάδες' ν' αποστομώνεις τους αιρετικούς και όσους πέφτουν έξω να τους νουθετείς και να τους οδηγείς στην μετάνοια. Να ερευνάς την Αγία Γραφή, ώστε όταν δεις ακαταστασία και σύγχυση, να μην μπερδευτείς, αλλά να καταφύγεις σ' αυτήν. Πρόσεχε να μην αποχαυνωθείς, ούτε να σαλευτεί ο νους σου. Μην παραξενευτείς, όταν δεις πολλούς ασύνετους' πρέπει να γίνουν αυτά.
Όταν δεις πολλούς ψευδοπροφήτες, θυμήσου τον Δεσπότη που είπε, «Εγερθήσονται ψευδόχριστοι και ψευδοπροφηται» (Ματθ. 24.24). Όταν δεις λαοπλάνους, θυμήσου τον προφήτη που είπε, «Ο ύαι τοις γράφουσι πονηρίαν» (Ησ. 10.1). Όταν δεις τους ευλαβείς και πιστούς και σοφούς να υποτιμώνται, τους μιαρούς και αλαζόνες και προδότες και πόρνους να προβάλλονται, θυμήσου τον απόστολο που είπε, «Πονηροί άνθρωποι και γόητες προκόψουσιν έπι το χείρον, πλανωντες και πλανώμενοι» (Β' Τιμ. 3.13). Όταν δεις την Αγία Γραφή να γίνεται βδέλυγμα σ' αυτούς που νομίζουν ότι είναι Χριστιανοί, και όσοι λαλούν λόγο Θεού να είναι μισητοί, θυμήσου τον Κύριο που είπε, «Εί ό κόσμος ύμας μισεί, γινώσκετε, ότι έμέ πρωτον ύμων μεμίσηκεν. Εί έμέ έδιωξαν, και ύμας διώξουσιν» (Ιωαν. 15.18).
Όταν δεις τον κόσμο να τρέχει πίσω από τους παραμυθάδες και τις ξεματιάστρες και τις καφετζούδες και τους αστρολόγους και τις διδασκαλίες των δαιμόνων και τα μέντιουμ, μη θορυβηθείς, ούτε ν' απιστήσεις. Και αν από αυτούς που περνιούνται για ποιμένες δεις κάποιους να κάνουν τέτοια, μην πέσεις σε απόγνωση, αλλά με δάκρυα στα μάτια θυμήσου τον Απόστολο που είπε, «Εν ύστέροις καιροΐς άποστήσονταί τινες της πίστεως, προσέχοντες πνεύμασι πλάνης, και διδασκαλίαις δαιμόνων άκαθάρτων» (Α' Τιμ. 4.1). Και πάλι λέγει, «Έσται καιρος, ότε της ύγιαινούσης διδασκαλίας ούκ άνέξονται, άλλά κατά τάς ίδίας έπιθυμίας έπισωρεύσουσι έαυτοΐς διδασκάλους, κνηθόμενοι τήν άκοήν· και άπο μέν της άληθείας τήν άκοήν άποστρέψουσιν έπι δέ τούς μύθους έκτραπήσονται» (Β' Τιμ. 4.3).
(PG 59.564)


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
!-

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.