Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή Γ΄ ΙωάννουΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ' ΙΩΑΝΝΟΥ

Εισαγωγή

Η Γ'επιστολή Ιωάννου έχει προσωπικό χαρακτήρα και αποστέλλεται «προς τον αγαπητό Γάιο» τον οποίο επαινεί, γιατί «ζει σύμφωνα με την αλήθεια» και φιλοξένησε περιοδεύοπες χριστιανούς ιεραποστόλους. Φαίνεται ότι ο Γάιος ήταν ηγέτης κάποιας εκκλησίας στη Μ. Ασία και πολύ αγαπητός στον Ιωάννη. Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο μνημονευόμενος Διοτρέφης (στ. 9-10), για τον οποίο γράφει ο απόστολος ότι αγαπά τα πρωτεία, δεν δέχεται τους απεσταλμένους (προφανώς του Ιωάννη) και δεν συμμορφώνεται προς την επιστολή του. Το πιθανότερο είναι ότι ο Διοτρέφης ήταν κάποιος φιλόδοξος ταραχοποιός ο οποίος αμφισβητούσε την αυθεπία των αποστόλων προβάλλοπας τον εαυτό του ως ηγέτη.
Στο τέλος της επιστολής ο ιερός συγγραφέας επαινεί κάποιον Δημήτριο, κάνει λόγο για επικείμενη επίσκεψή του και στέλνει χαιρετισμούς.
Ο χρόνος συγγραφής και της Γ'επιστολής πρέπει να τοποθετηθεί επίσης στα τέλη του 1ου αιώνα.


Διάγραμμα του περιεχομένου

Χαιρετισμός:
Συνεργάτες και αντίπαλοι:
Τελικός χαιρετισμός:στ. 1 - 4 στ. 5-12 στ. 13-15

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ' ΙΩΑΝΝΟΥ

Χαιρετισμός

1.Ο 'Πρεσβύτερος, προς τον αγαπητό Γάιο, που εγώ τον αγαπώ αληθινά.
2.Αγαπητέ, εύχομαι στο θεό να υγιαίνεις και όλα να σου πηγαίνουν καλά, όπως πάει καλά και η πνευματική σου ζωή.3 Πολύ χάρηκα από τις πληροφορίες περαστικών αδερφών, πως μένεις πιστός στην αλήθεια και ζεις σύμφωνα μ' αυτήν.4 Καμιά άλλη δεν έχω μεγαλύτερη χαρά παρά να μαθαίνω πως τα παιδιά μου ζουν σύμφωνα με την αλήθεια.

Συνεργάτες και αντίπαλοι

5 Αγαπητέ, ενεργείς πιστά σε ό,τι κάνεις για τους αδερφούς, ακόμα κι όταν αυτοί προέρχονται από ξένες κοινότητες. 6 Οι αδερφοί αυτοί μίλησαν για την αγάπη σου σε σύναξη της κοινότητας μας. Καλά λοιπόν θα κάνεις να τους βοηθήσεις να συνεχίσουν το ταξίδι τους κατά τρόπο άξιο του θείου έργου που επιτελούν 7 γιατί περιοδεύουν στην υπηρεσία του ονόματος του Χριστού, χωρίς να δέχονται καμιά υποστήριξη από τους ειδωλολάτρες. 8 Πρέπει, λοιπόν, εμείς οι χριστιανοί να δεχόμαστε τέτοιους ανθρώπους. Έτσι συμβάλλουμε στην εξάπλωση της αλήθειας.
9 Έστειλα στην εκκλησία ένα γράμμα. Ο Διοτρεφής όμως, που του αρέσει να παρα-σταίνει τον αρχηγό τους, δε μας αποδέχεται. 10 Γι' αυτό, όταν έρθω, θα επισημάνω όλα τα έργα που διαπράπει συκοφαντώντας μας με λόγια πονηρά. Και δεν αρκείται σ' αυτά. Όχι μόνο δεν φιλοξενεί τους περαστικούς ιεραποστόλους αδερφούς, αλλά εμποδίζει και όσους θέλουν να τους φιλοξενήσουν, και τους διώχνει από την εκκλησία.
11 Αγαπητέ, μην παίρνεις για πρότυπο το κακό αλλά το καλό. Όποιος κάνει το καλό είναι παιδί του θεού  όποιος κάνει το κακό δεν έχει δει το θεό. 12Σχετικά με το Δημήτριο, ακούγονται από όλους καλές πληροφορίες. Κι η ίδια η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει. Επιβεβαιώνουμε κι εμείς αυτή τη μαρτυρία, κι εσύ ξέρεις πως λέμε την αλήθεια.

Τελικός χαιρετισμός

13 Πολλά είχα να σου γράψω, δε θέλω όμως να σου τα κάνω γνωστά με μελάνι και πένα. 14Ελπίζω γρήγορα να σε δω και τότε θα τα πούμε από κοντά.15 Η 'ειρήνη του θεού να σε συντροφεύει. Οι φίλοι σε χαιρετούν. Χαιρέτησε μου τους φίλους προσωπικά, έναν ένα.

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
!-

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.