Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή Α΄ Πέτρου


ΕΠΙΣΤΟΛΗ A ' ΠΕΤΡΟΥ
Εισαγωγή
Η Α'επιστολή του Πέτρου απευθύνεται προς τους χριστιανούς που κατοικούν στα βόρεια και δυτικά μέρη της Μ. Ασίας.
Από το περιεχόμενο της επιστολής συνάγεται ότι οι παραλήπτες βρίσκονταν σε κατάσταση κοινωνικού διωγμού και θλίψης, ακόμη και για το όνομα του "χριστιανού" που έφεραν (4,14). Δεν πρόκειται για γενικευμένο διωγμό των χριστιανών από τις ρωμαϊκές αρχές, αλλά μάλλον για τοπικές δυσχέρειες και κοινωνικές πιέσεις των χριστιανών εκ μέρους των συμπατριωτών τους. Ο Πέτρος τους προτρέπει να αντλούν δύναμη από τα παθήματα του Χριστού, ο οποίος «έπαθεν» επί του σταυρού για τις αμαρτίες μας (3,18εξ' 4,1εξ). Είχαν ανάγκη ενίσχυσης οι χριστιανοί αναγνώστες του, γιατί, όπως φαίνεται, ήταν «νεογέννητα βρέφη» στο χριστιανισμό και η έλλειψη μεγάλης εμπειρίας στη νέα πίστη ήταν δυνατό να οδηγήσει σε κλονισμό της συνείδησής τους.
Μετά το προοίμιο υπενθυμίζει ο απόστολος στους χριστιανούς αναγνώστες του ότι οφείλουν ευχαριστία στο Θεό για την αναγέννησή τους και τους συνιστά εμμονή στην πίστη παρά τις δοκιμασίες τους ενόψει της βεβαιότητας Τ(ύν μελλόπων αγαθών για τα οποία μίλησαν οι προφήτες. Ως αναγεννημένα παιδιά του Θεού οι χριστιανοί που εξαγοράστηκαν με το αίμα του Χριστού από την προηγούμενη αμαρτωλή κατάστα-σή τους, οφείλουν να απαποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας ζωής: να επιδιώκουν την αγιότητα, να ασκούν την αγάπη, να είναι ενωμένοι με το Χριστό, ώστε σαν ζωντανά λιθάρια του πνευματικού ναού, που έχει θεμέλιο το Χριστό, να προσφέρουν στο Θεό την αληθινή λατρεία.
Στη συνέχεια μεταφέρει ο ιερός συγγραφέας τις γενικές αυτές υποδείξεις στις επί μέρους εκδηλώσεις της ζωής. Μετά από την υπόμνηση της επερχόμενης κρίσης του Θεού επανέρχεται ο ιερός συγγραφέας στο θέμα των δοκιμασιών και των θλίψεων των χριστιανών. Τέλος δίνει συμβουλές στους ηλικωμένους, στους νεώτερους και στους πιστούς γενικά.


Διάγραμμα του περιεχομένου

Η ζωντανή ελπίδα των χριστιανών:           1
Η ζωή των χριστιανών καθώς προσμένουν την παρουσία του Κυρίου:            2 - 3
Υπομονή στους διωγμούς και στα παθήματα:      4
Προτροπές και παραινέσεις:           5

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α' ΠΕΤΡΟΥ

Χαιρετισμός

1. Ο Πέτρος, απόστολος του Ιησού Χριστού.
Προς τους χριστιανούς που ζουν διασκορπισμένοι προσωρινά στον Πόντο, στη Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην 'Ασία και στη Βιθυνία. Ο θεός Πατέρας σάς έχει ξεχωρίσει σύμφωνα με το σχέδιο του, και το Άγιο Πνεύμα σάς έχει εξαγιάσει, έτσι ώστε να υπακούτε στον Ιησού Χριστό και να εξαγνίζεστε με το 'αίμα του.
Εύχομαι να πληθαίνει ανάμεσά σας η 'χάρη και η 'ειρήνη.

Η ζωντανή ελπίδα

3 Ευλογημένος να 'ναι ο θεός, ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που από μεγάλη ευσπλαχνία μάς ξαναγέννησε σε μια καινούρια ζωή με την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Έτσι τώρα μπορείτε να ελπίζετε πραγματικά4 σε μια 'κληρονομιά φυλαγμένη για σας στους 'ουρανούς, που δε φθείρεται, δεν έχει τίποτα το βέβηλο και δε μαραίνεται ποτέ.5 Με την πίστη θα σας περιφρουρεί η δύναμη του θεού ωσότου έρθει η σωτηρία, που είναι κιόλας έτοιμη να φανερωθεί κατά τους έσχατους χρόνους. 6Με τη σκέψη αυτή να αισθάνεστε αγαλλίαση, έστω κι αν χρειαστεί προς το παρόν να στενοχωρηθείτε για λίγο από ποικίλες δοκιμασίες. 7Έτσι, η δοκιμασμένη πίστη σας, που είναι πολυτιμότερη κι από το χρυσάφι -το οποίο είναι φθαρτό, κι όμως δοκιμάζεται κι αυτό με τη φωτιά-θα βρεθεί ότι αξίζει έπαινο, τιμή και δόξα, όταν φανερωθεί ο Ιησούς Χριστός.8Το Χριστό τον αγαπάτε, αν και δεν τον έχετε γνωρίσει κατ' όψη. Τώρα δεν τον βλέπετε, πιστεύετε όμως σ' αυτόν, κι αυτό σας γεμίζει ανείπωτη χαρά και αγαλλίαση, και προγεύε-στε την τελική 'δόξα,9 δηλαδή τη σωτηρία σας, που είναι κι ο τελικός στόχος της πίστης σας.
10 Αυτή τη σωτηρία την αναζήτησαν διεξοδικά και γΓ αυτήν ερεύνησαν οι 'προφήτες, που προφήτεψαν για τη χάρη που σας δόθηκε. 11 Προσπάθησαν να εξακριβώσουν ποια και τι λογής θα ήταν η χρονική στιγμή για την οποία τους μιλούσε το 'Πνεύμα του Χριστού που ήταν μέσα τους, όταν τους προέ-λεγε τα παθήματα του Χριστού και τη δόξα που θ' ακολουθούσε. 120 θεός τούς αποκάλυψε ότι όσα έλεγαν δεν αφορούσαν τη δική τους γενιά αλλά τη δική σας. Όλα αυτά τ' ακούσατε τώρα από κείνους που σας έφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που στάλθηκε από τον ουρανό. Αυτό το μήνυμα, ακόμα και οι 'άγγελοι θα ήθελαν να το κατανοήσουν.

Η ζωή του χριστιανού

13 Ετοιμαστείτε, λοιπόν, πνευματικά, και μείνετε άγρυπνοι  αφήστε την ελπίδα να σας καθοδηγεί πλήρως στη σωτηρία που σας προσμένει, όταν φανερωθεί ο Ιησούς Χριστός. 14Αφού έχετε πάρει την απόφαση να υπακούετε στο θεό, μην αφήνετε τώρα να ρυθμίζουν τη ζωή σας οι επιθυμίες, που είχατε πριν τον γνωρίσετε.15 Αντίθετα, όλη σας η συμπεριφορά να είναι 'άγια, όπως άγιος είναι κι ο θεός που σας κάλεσε. 16 Γι' αυτό λέει η Τραφή: Λ/α γίνετε άγιοι γιατί εγώ είμαι άγιος.
17 Αφού στις προσευχές σας ονομάζετε «Πατέρα» το Θεό, που κρίνει τον καθένα σύμφωνα με τα έργα του χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα, έχετε υποχρέωση να περνάτε την πρόσκαιρη ζωή σας πάνω στη γη με σεβασμό στο θεό. 18 Ξέρετε καλά τι πληρώθηκε ως αντάλλαγμα για να απελευθερωθείτε από το μάταιο τρόπο ζωής, που κληρονομήσατε από τους προπάτορές σας. Δε δόθηκε ως αντάλλαγμα κάτι που φθείρεται, όπως το ασήμι ή το χρυσάφι,19 αλλά το ανεκτίμητο αίμα του Χριστού, ο οποίος θυσιάστηκε σαν άμωμος και άσπιλος 'αμνός.
20.Η θυσία αυτή είχε προκαθοριστεί πριν από τη δημιουργία του κόσμου, φανερώθηκε όμως για χάρη σας τα τελευταία χρόνια.
21.Εξαιτίας του Χριστού πιστεύετε στο θεό, ο οποίος τον ανέστησε από τους νεκρούς και του έδωσε δόξα και τιμή. Έτσι η πίστη κι η ελπίδα σας αναφέρονται στο θεό.
Τώρα πια υπακούτε στον αληθινό θεό κι έχετε έτσι καθαρίσει τις καρδιές σας με το Άγιο Πνεύμα. Αγαπήστε λοιπόν ειλικρινά ο ένας τον άλλο· η αγάπη σας να είναι ολόψυχη και να βγαίνει από καθαρή καρδιά.23 Μην ξεχνάτε ότι έχετε ξαναγεννηθεί από έναν Πατέρα που δεν είναι θνητός, αλλά αθάνατος, δια του λόγου του που είναι ζωντανός και αιώνιος. 24Όπως λέει η Γραφή:
Όλοι οι άνθρωποι είναι σαν το χορτάρι,
κι η δόξα τους σαν τον ανθό του χορταριού.
Μόλις ξεραίνεται το χορτάρι, μαζί του κι ο ανθός του πέφτει.
 25Αιώνιος είναι μόνο ο λόγος του Κυρίου.
Αυτός ο λόγος είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που κηρύχθηκε σ' εσάς.

Το ακρογωνιαίο λιθάρι και ο λαός του Θεού

2. Πετάξτε, λοιπόν, από πάνω σας κάθε είδους κακία, κάθε λογής δολιότητα, υποκρισία, φθόνο και κάθε είδους κακογλωσσιά. 2Σαν τα νεογέννητα βρέφη, να λαχταράτε το πνευματικό κι άδολο γάλα, για να αυξηθείτε και να φτάσετε στη σωτηρία,3 μια και γευθήκατε την καλοσύνη του Κυρίου.
4 Ελάτε, λοιπόν, κοντά σ' αυτόν που είναι το ζωντανό λιθάρι, το οποίο, ενώ αποδοκιμάστηκε από τους ανθρώπους, έχει εκλεγεί από το θεό κι αποδείχτηκε ανεκτίμητο. 5 Ελάτε κι εσείς να χρησιμοποιηθείτε σαν ζωντανά λιθάρια στο χτίσιμο του πνευματικού ναού, στον οποίο θα υπηρετείτε ως ιερατείο 'άγιο, προσφέροντας 'θυσίες πνευματικές, ευπρόσδεκτες στο θεό δια του Ιησού Χριστού.6Για όλα αυτά λέει η Τραφή:
Θα διαλέξω ένα πολύτιμο λιθάρι και θα το τοποθετήσω 'ακρογωνιαίο στη Σιών.
Όποιος πιστεύει ο' αυτό δε θα ντροπιαστεί ποτέ.
7 Για σας, που πιστεύετε, αυτό το λιθάρι είναι πολύτιμο· για όσους όμως δεν πιστεύουν, είναι το λιθάρι που οι χτίστες το παρα-πέταξαν σαν άχρηστο αυτό όμως έγινε το πιο πολύτιμο αγκωνάρι. Και ο' αυτό το λιθάρι ο κόσμος θα σκοντάφτει, και θα 'ναι γι' αυτούς η πέτρα που θα τους κάνει να πέφτουν. 8 Σκοντάφτουν όσοι δεν πιστεύουν στα λόγια του θεού κι έτσι ακολουθούν το δρόμο του χαμού, που μόνοι τους έχουν διαλέξει. 9 Εσείς όμως είστε η εκλεκτή γενιά, το βασιλικό ιερατείο, το άγιο έθνος, ο λαός τον οποίο διάλεξε ο Θεός, για να διακηρύξετε τα μεγαλεία εκείνου που σας οδήγησε απ' το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως. 10Εσείς, που κάποτε δεν ήσασταν καν λαός, τώρα γίνατε λαός του Θεού' εσείς, που άλλοτε δεν είχατε ελεηθεί, βρήκατε τώρα έλεος.

Πώς πρέπει να ζουν οι χριστιανοί

11 Αγαπητοί μου, σαν περαστικοί και πρόσκαιροι που είστε, σας παρακαλώ, αποφεύγετε τις αμαρτωλές επιθυμίες, που αντιμάχονται τη νέα σας ζωή.12 Η διαγωγή σας ανάμεσα στους ειδωλολάτρες να είναι γεμάτη καλοσύνη, έτσι ώστε, ενώ σας συκοφαντούν ότι είστε κακοποιοί, βλέποντας τα καλά σας έργα να πιστέψουν και να δοξάσουν το θεό την 'ημέρα της παρουσίας του.
13Να υπακούετε λοιπόν σε κάθε ανθρώπινη εξουσία, για χάρη του Κυρίου είτε είναι ο αυτοκράτορας, επειδή είναι ο ανώτατος άρχοντας 14 είτε οι τοπικοί διοικητές, επειδή είναι σταλμένοι απ' αυτόν για να τιμωρούν τους κακοποιούς και να επαινούν αυτούς που κάνουν το καλό.15 Αυτό είναι το θέλημα του θεού: Να αποστομώνετε με τις καλές σας πράξεις την άγνοια των ανόητων ανθρώπων. 16 Καθώς είστε ελεύθεροι, μη χρησιμοποιείτε την ελευθερία σαν πρόσχημα για να σκεπάζετε την κακία, αλλά να ζείτε σαν δούλοι του θεού. 17Όλους να τους τιμάτε  να αγαπάτε τους αδερφούς σας χριστιανούς· να σέβεστε το θεό' να τιμάτε τον αυτοκράτορα.

Το παράδειγμα του Χριστού

18 Οι δούλοι να υποτάσσεστε με πολύ σεβασμό στους κυρίους σας· κι όχι μόνο στους καλούς κι επιεικείς, αλλά και στους δύστροπους. 19 Γιατί αξία έχει το να υπομένει κανείς δοκιμασίες και να πάσχει άδικα, επειδή έχει συνείδηση της παρουσίας του θεού. 20Ti αξία θα είχε αν υπομένατε τους βασανισμούς για κάτι κακό που κάνατε; Αν όμως κάνετε το καλό και σας τιμωρούν, και παρ' όλα αυτά δείχνετε υπομονή, τότε θα 'χετε την ευλογία του θεού.
21.Σ' αυτό σας κάλεσε ο θεός.Γιατί ο Χριστός πέθανε για σας,αφήνοντάς σας το υπόδειγμα για να βαδίσετε στ' αχνάρια τα δικά του.
22.Αυτός αμαρτία δεν έκανε,και δόλος στο στόμα του δεν βρέθηκε.
23.Τις λοιδορίες δεν τις ανταπέδιδε, και όταν έπασχε δεν απειλούσε  εμπιστευόταν στο δίκαιο Κριτή.
24Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία, και να ζήσουμε μέσα στο θέλημα του θεού. Με τις πληγές του Χριστού γιατρευτήκατε.
25 Περιπλανιόσασταν σαν πρόβατα, μα τώρα γυρίσατε πίσω, στον ποιμένα που φροντίζει για σας.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γυναίκες και οι άντρες

3. Οι γυναίκες επίσης να υποτάσσεστε στους άντρες σας. Έτσι, κι αν μερικοί απ' αυτούς δεν πιστεύουν στο λόγο του θεού, με τη συμπεριφορά σας θα τους κάνετε να πιστέψουν χωρίς καμιά διδαχή.2 θα βλέπουν απλώς την άμεμπτη διαγωγή σας και το σεβασμό σας.3 Στολίδια σας δεν πρέπει να είναι τα εξωτερικά, όπως η περίτεχνη κόμμωση, τα χρυσά κοσμήματα και τα εντυπωσιακά φορέματα,4 αλλά τα εσωτερικά, όπως η καθαρότητα της καρδιάς, η πραότητα και η ηρεμία, που χορηγεί το 'Πνεύμα. Αυτά δεν φθείρονται κι έχουν μεγάλη αξία ενώπιον του θεού. 5 Τέτοια στολίδια χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν οι ευσεβείς γυναίκες, που είχαν αποθέσει τις ελπίδες τους στο θεό. Υποτάσσονταν στους άντρες τους -6 όπως η Σάρρα, της οποίας είστε πραγματικοί απόγονοι, ήταν υπάκουη στον Αβραάμ και τον αποκαλούσε «κύριο»- συμ-περιφέρονταν με καλοσύνη και δε φοβούνταν τίποτε.
7Το ίδιο κι οι άντρες· να συμπεριφέρεστε με φρόνηση στις γυναίκες σας, γιατί είναι το ασθενέστερο φύλο, και να τις τιμάτε, γιατί ο θεός τις έκανε κι αυτές 'κληρονόμους της νέας ζωής, όπως κι εσάς. Η κοινή σας ζωή να είναι τέτοια, ώστε να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας.
Γενικότερες συμβουλές
8 Όλοι, τέλος, να έχετε ομοφροσύνη και συμπόνοια ο ένας για τον άλλο. Να έχετε αδερφική αγάπη μεταξύ σας και να είστε σπλαχνικοί και καλοσυνάτοι.9 Να μην ανταποδίδετε κακό στο κακό και βρισιά στη βρισιά αλλά με ευλογίες. Να ξέρετε ότι ο θεός όταν σας κάλεσε υποσχέθηκε να σας δώσει την ευλογία του. 10Όπως λέει η Γραφή:
Αυτός που θέλει να χαρεί τη ζωή του κι επιθυμεί να δει καλές μέρες ας πάψει η γλώσσα του να λέει το κακό κι από τα χείλη του ας μη βγαίνει δόλος.
11Ας αποφεύγει το κακό κι ας κάνει το καλό' ας επιδιώκει την ειρήνη κι ας τη ζητάει επίμονα.
12Γιατί ο Θεός βλέπει τους δικαίους κι ακούει τις προσευχές τους.
Εναντιώνεται όμως ο' αυτούς που κάνουν το κακό.

Τα άδικα παθήματα

13.Γιατί ποιος μπορεί να σας βλάψει, όταν επιδιώκετε με κάθε τρόπο το καλό;14 Αλλά, κι αν χρειαστεί να υποφέρετε επειδή κάνατε αυτό που είναι δίκαιο, να μακαρίζετε τον εαυτό σας. Μη φοβάστε τις απειλές τους και μην ταράζεστε. 15 Να τιμάτε τον Κύριο, το Θεό, μ' όλη σας την καρδιά. Να είστε πάντοτε έτοιμοι να δώσετε τη σωστή απάντηση ο' όλους όσοι ζητούν να τους δικαιολογήσετε τη χριστιανική σας ελπίδα. 16 Αυτό όμως να το κάνετε με πραότητα και φόβο θεού, έχοντας καθαρή τη συνείδηση σας.
Έτσι, αυτοί που δυσφημούν την καλή σας χριστιανική συμπεριφορά θα καταντροπια-στούν γι' αυτά που σας κατηγορούν.17 Είναι καλύτερα να υποφέρετε -αν αυτό είναι το θέλημα του θεού- επειδή κάνατε το καλό, παρά επειδή κάνατε το κακό. 18 Γιατί κι ο Χριστός υπέμεινε το πάθος μια για πάντα για τις αμαρτίες μας,
ένας δίκαιος για χάρη των αμαρτωλών, για να μας φέρει κοντά στο θεό. θανατώθηκε σωματικά, το Πνεύμα όμως τον ζωοποίησε.
 19 Έτσι πήγε και κήρυξε στις φυλακισμένες στον 'άδη ψυχές.20 Αυτές κάποτε δεν υπάκουσαν στο θεό, όταν αυτός υπομονετικά περίμενε να μετανοήσουν. Έτσι έγινε λόγου χάρη τον καιρό του Νώε, τότε που ετοιμαζόταν η κιβωτός. Λίγοι μονάχα, οχτώ όλοι κι όλοι, διασώθηκαν με την κιβωτό από το νερό, 21 που ήταν κι ο τύπος του σημερινού βαπτίσματος· αυτό δεν είναι η αποβολή της ακαθαρσίας του σώματος αλλά η δέσμευση που αναλαμβάνετε ευσυνείδητα απέναντι στο θεό. Με το βάπτισμα κερδίζετε τώρα κι εσείς τη σωτηρία σας, χάρη στην ανάσταση του Ιησού Χριστού, 22 ο οποίος πήγε στον ουρανό και κάθισε στα 'δεξιά του θεού, αφού υπέταξε τους 'αγγέλους, τις 'εξουσίες και τις 'δυνάμεις.

Η αλλαγή στον τρόπο της ζωής

4. Αφού, λοιπόν, ο Χριστός πέθανε για μας ως άνθρωπος, πρέπει κι εσείς να οπλιστείτε με το ίδιο φρόνημα, γιατί όποιος πέθανε ως προς τον παλαιό άνθρωπο, έπαψε να ζει μέσα στην αμαρτία. 2 Από τώρα, λοιπόν, και στο εξής πρέπει να ζείτε την υπόλοιπη ζωή σας όχι σύμφωνα με τις ανθρώπινες επιθυμίες, αλλά σύμφωνα με το θέλημα του θεού. 3Έχετε ξοδέψει αρκετό χρόνο στο παρελθόν ζώντας όπως ήθελαν οι 'εθνικοί, μέσα δηλαδή σε κάθε λογής αισχρότητες, αμαρτωλές επιθυμίες, μεθύσια, κραιπάλες, οργιαστικά γλέντια κι ασεβείς ειδωλολατρικές τελετές.4Και τώρα που δεν τους ακολουθείτε σ' αυτό το κατρακύλισμα της ασωτίας παραξενεύονται και σας κακολογούν. 5 θα δώσουν όμως λόγο σ' εκείνον που όπου να 'ναι θα κρίνει ζωντανούς και νεκρούς.6 Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε ο Χριστός κήρυξε το χαρμόσυνο μήνυμά του και στους νεκρούς, ώστε παρ' ό,τι ως άνθρωποι έχουν καταδικαστεί να είναι θνητοί, να βρουν στην τελική κρίση του θεού τη ζωή που χορηγεί το Πνεύμα.
7 Όπου να 'ναι, όλα τελειώνουν. Γι' αυτό πρέπει να είστε εγκρατείς και νηφάλιοι, για να μπορείτε να προσεύχεστε. 8 Πάνω απ' όλα να αγαπάτε ο ένας τον άλλο με όλη σας την ψυχή, γιατί η αγάπη καλύπτει πολλές αμαρτίες. 9 Να είστε φιλόξενοι μεταξύ σας, χωρίς να βαρυγκομάτε.10 0 θεός σάς εμπιστεύτηκε τη χάρη του με ποικίλους τρόπους. 0 καθένας σας, λοιπόν, σαν καλός διαχειριστής της θείας χάριτος, ας χρησιμοποιεί το χάρισμά του για να υπηρετεί τους άλλους. 11 Όποιος κηρύπει, να διακηρύπει το λόγο του θεού και μόνο. Όποιος προσφέρει υπηρεσία, να το κάνει με τη δύναμη που του δίνει ο θεός, για να δοξάζεται σ' όλα ο θεός δια του Ιησού Χριστού. Σ' αυτόν ανήκει παντοτινά η δόξα και η δύναμη. 'Αμήν.

Το προνόμιο να υποφέρει κανείς για χάρη του Χριστού.

12 Αγαπητοί μου, μην παραξενεύεστε για τη φοβερή δοκιμασία με την οποία δοκιμάζεστε, σαν να ήταν κάτι παράξενο.13 Αντίθετα, να χαίρεστε που συμμετέχετε στα παθήματα του Χριστού, γιατί έτσι θα γεμίσετε χαρά κι αγαλλίαση, όταν αποκαλυφθεί η 'δόξα του. 14 Μακάριοι είστε αν σας ντροπιάζουν για το όνομα του Χριστού. Γιατί το 'Πνεύμα του θεού σ' όλη του τη μεγαλοπρέπεια και δύναμη αναπαύεται πάνω σας αυτό το όνομα απ' αυτούς βλασφημείται, από σας όμως δοξάζεται. 15 Προσέχετε να μη φτάνει κανένας από σας να υποφέρει τιμωρίες επειδή σκότωσε ή έκλεψε ή έκανε κακό ή αναμείχθηκε σε ξένες υποθέσεις. 16 Αν όμως υποφέρει επειδή είναι χριστιανός, να μην ντρέπεται αλλά να δοξάζει το θεό γι' αυτό.17 Είναι καιρός πια ν' αρχίσει η κρίση απ' το λαό του θεού. Κι αν η κρίση αρχίσει πρώτα από μας, σκεφτείτε τι έχει να γίνει με όσους δεν δέχονται το ευαγγέλιο του θεού. 8Κι αν μόλις και μετά βίας σώζονται οι δίκαιοι άνθρωποι, τι θα συμβεί με τους αμαρτωλούς και απίστους;
19 Εκείνοι, λοιπόν, που υποφέρουν, γιατί έτσι το θέλησε ο θεός, ας εμπιστεύονται τον εαυτό τους με τις καλές τους πράξεις στο θεό, που κρατάει τις υποσχέσεις του.

Προτροπές στο ποίμνιο της Εκκλησίας

5 Στους 'πρεσβυτέρους σας έχω να δώσω μερικές συμβουλές ως πρεσβύτερος κι εγώ, μάρτυρας των παθημάτων του Χριστού και μέτοχος στη 'δόξα του, που θ' αποκαλυφθεί μελλοντικά.2 Να ποιμαίνετε το ποίμνιο που σας εμπιστεύτηκε ο θεός, όπως αυτός θέλει, δηλαδή με τη θέληση σας, κι όχι κάνοντας αγγαρεία· με προθυμία κι όχι για τα χρήματα.3 Μην καταδυναστεύετε αυτούς που ποιμαίνετε, αλλά να είστε υπόδειγμα στο ποίμνιο σας. 4 Κι όταν έρθει ο Χριστός, ο αρχηγός όλων των ποιμένων, θα πάρετε το αμάραντο στεφάνι της δόξας.
5Το ίδιο κι εσείς, οι νεότεροι· να υποτάσσεστε στους πρεσβυτέρους. Κι όλοι μαζί να υπηρετείτε με ταπείνωση ο ένας τον άλλο. Γιατί,ο Θεός εναντιώνεταιστους υπερήφανους, στους ταπεινούς όμως δίνει τη χάρη του.
6Ταπεινώστε, λοιπόν, χους εαυτούς σας κάτω από τη δύναμη του θεού, για να σας εξυψώσει την ώρα της κρίσεως.7 Αφήστε όλες σας τις φροντίδες σ' αυτόν, γιατί αυτός φροντίζει για σας.
8 Να είστε νηφάλιοι και άγρυπνοι. 0 αντίπαλος σας ο διάβολος περιφέρεται σαν λιοντάρι που βρυχάται, ζητώντας κάποιον να καταβροχθίσει.9 Αντισταθείτε του, λοιπόν, μένοντας ακλόνητοι στην πίστη σας. Να ξέρετε πως τις ίδιες δοκιμασίες υπομένουν κι οι αδερφοί σας χριστιανοί σ' όλο τον κόσμο. 10 0 θεός όμως, ο οποίος σας μοιράζει τα κάθε λογής χαρίσματα και σας καλεί να πάρετε μέρος στην παντοτινή δόξα του δια του Ιησού Χριστού, μετά την παροδική σας δοκιμασία θα σας αποκαταστήσει και θα σας δυναμώσει πνευματικά, θα σας στηρίξει και θα σας στερεώσει πάνω σε σωστή βάση. 11 Σ'αυτόν ανήκει η δόξα και η δύναμη παντοτινά. 'Αμήν.

Τελικοί χαιρετισμοί

12.Σας έγραψα τούτη τη σύντομη επιστολή με τη βοήθεια του Σιλουανού, που τον θεωρώ πιστό αδερφό, για να σας διαβεβαιώσω πως αυτά που σας έγραψα είναι η αληθινή χάρη του θεού, στην οποία έχετε μείνει σταθεροί.
13.Σας στέλνει χαιρετίσματα η εκκλησία από τη 'Βαβυλώνα, που τη διάλεξε, όπως κι εσάς, ο θεός. Σας στέλνει χαιρετίσματα ο Μάρκος, ο πνευματικός μου γιος. 14Χαιρε-τήστε ο ένας τον άλλο με το αδερφικό φίλημα της αγάπης.
Εύχομαι, όσοι ανήκετε στον Ιησού Χριστό να ειρηνεύετε. Αμήν.


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
!-

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.